top of page

Fotografie is duur?


De mevrouw aan de andere kant van de lijn was heel enthousiast. “Wat maak je mooie foto’s! “Ik wil graag een fotosessie bij je boeken!” Ik bedankte haar voor het compliment en vroeg wat ze precies in haar gedachten had.

Na wat heen en weer gepraat lag de fotoshoot bijna vast “Wel,” zei ze, “dan ben ik ook wel benieuwd wat dat gaat kosten. ”Ik rekende even en noemde toen een bedrag.

Het was even stil aan de andere kant van de lijn. “Oh,” zei ze toen, “dat is veel meer dan ik in gedachten had.”

De opdracht zou mij een middag kosten en dat was alleen nog maar de tijd. Om maar niks te zeggen over benodigde kennis, de apparatuur en de nabewerking.

Ik hoor van collega-fotografen dat er inderdaad nog vaak misopvattingen over de prijs van een fotoshoot bestaan. Graag geef ik je wat meer uitleg over punten waar je vaak niet bij stilstaat:

Apparatuur

Allereerst moet een fotograaf natuurlijk investeren in apparatuur. Het onderstaande lijstje bestaat uit zaken waar een fotograaf niet buiten kan:

  • Een professionele camerabody kost zo’n 2000 euro. Maar met één body ben je er nog niet, want stel dat je camera weigert tijdens een bruiloft, dan moet je altijd een tweede body bij je hebben.

  • Dan de lenzen; voor buitenfotografie is het belangrijk dat je lenzen lichtsterk zijn, zodat je ook in een donkere ruimte, zoals een kerk, nog scherpe foto’s kunt maken. Helaas zijn deze lenzen erg duur; je bent zo 4000 euro kwijt voor een goede set.

  • Tel daar nog bij op de prijs van accessoires, zoals accu’s, filters, geheugenkaarten, flitsers, statieven en een tas.

  • Om al die foto’s te bewerken heb je ook een snelle computer nodig, en randapparatuur zoals een printer, harde schijven voor backup en uiteraard (legale!) software om foto’s te bewerken. En al deze apparatuur moet je ook verzekeren, onderhouden en ééns in de zoveel tijd vervangen of upgraden.

Tijdsinvestering

Graag investeer ik tijd in jouw fotosessie. Er komt meer werk bij kijken dan alleen op de dag zelf. Vanaf het moment dat je mij belt of mailt, investeer ik tijd in jullie. Ik maak een offerte, we spreken een keer af om alles door te spreken, je hebt nog wat vragen die ik via de mail beantwoord, we bellen nog een keer. De avond van te voren besteed ik aan voorbereiding: accu’s opladen, tas inpakken, de route uitprinten en ideeën voor de fotoreportage opschrijven als het om een buitenshoot gaat, de studio klaarzetten en verwarmen, de frigo aanvullen als het om een studioshoot gaat. Dan natuurlijk de fotosessie zelf; mijn aanwezigheid, maar ook de reistijd. Na het fotograferen ben ik ook zo’n 5 à 10 uur kwijt met het bewerken van jullie foto’s, het maken van een facebookbericht, correspondentie en het verzendklaar maken van de foto’s.

Een professionele fotograaf is iemand die in alle omstandigheden weet hoe hij de beste foto kan maken. Die kennis komt van jarenlang studeren en proberen, een opleiding volgen, seminars, workshops, boeken, eindeloos naar andere fotografen kijken, en vooral zelf eindeloos oefenen en uitdagingen aangaan. Waar die amateur uit het veld geslagen is door de minst of geringste complicatie (“uh, het is hier wel een beetje donker” of “mijn camera geeft een foutmelding, en ik weet niet waarom”) weet de professionele fotograaf ogenblikkelijk hoe hij met dergelijke complicaties om moet gaan. Grote kans dat u niet eens merkt dat er even een probleempje was 😊

Benodigdheden voor een newbornshoot

Een veilig achtergrondsysteem, een goede beanbag, achtergronddoeken, dekens, props, mutsjes, haarbandjes, kommen en schalen: allemaal spulletjes die speciaal voor de newbornfotografie aangeschaft moeten worden.

Een newbornfotograaf heeft, vooraleer ze een baby voor de lens heeft gehad al een hele investering gedaan.

Tijdens een newbornshoot ben ik altijd 100% bezig met het zorgen dat uw kindje zich helemaal prettig voelt. Ik werk steeds met een kacheltje dat ervoor zorgt dat de temperatuur in de studio aangenaam blijft (25 graden). Na de shoot wordt alles wat gedragen en gebruikt werd met de hand gewassen zodat alles fris is voor de volgende fotoshoot.

Nadat de foto’s zijn gemaakt, selecteer en bewerk ik de foto’s in professionele fotoprogramma’s. Rechtstreeks uit de camera zien de foto’s er nog niet mooi uit. Ik stel de belichting bij. Oneffenheden op de huid, hoekjes waar de achtergrond te kort schoot,… worden bijgewerkt. Tel ongeveer 20 minuten per foto, wat veel langer is als bij een gemiddelde ‘volwassenshoot’, net omdat we heel veel detailfoto’s nemen.

De kosten van het ondernemen

Daarnaast ben ik behalve fotograaf ook ondernemer, en dus verantwoordelijk voor alles wat daarbij komt kijken. Ik moet tijd en geld steken in marketing, want klanten komen niet vanzelf. Een strakke website, visitekaartjes, voorbeeldalbums, advertenties. Dan komen daar nog allerlei dingen bij zoals administratie, boekhouding en verzekeringen. Ook heb ik natuurlijk een auto nodig om van a naar b te komen en een ruimte om in te kunnen werken.

Om bij te blijven in ons vak en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen, moeten we ook tijd en geld investeren in onszelf: cursussen volgen, vakbladen of -blogs lezen, vrij werk maken en veel kijken naar werk van anderen. De tijd die het kost om ons te ontwikkelen en een betere fotograaf te worden, kunnen we uiteraard niet besteden aan betaald werk.

Al deze kosten, onze apparatuur, vervoer, verzekeringen, marketing, ontwikkeling en huisvesting, moeten worden terugverdiend met het geld dat we binnenbrengen met betaalde opdrachten. En van wat er overblijft, gaat ook nog eens de belasting af. Wat er nog rest na aftrek van deze kosten, is het echte inkomen van de fotograaf. Vandaar die prijzen, die door veel mensen als hoog worden ervaren, maar die eigenlijk heel realistisch zijn als je als fotograaf je boterham moet verdienen.

U hebt helemaal gelijk als u zegt dat ik die foto nam in een fractie van een seconde. Maar ik nam niet één foto, ik nam er wel 200. Steeds op zoek naar het perfecte beeld! En u reserveerde mij voor 14:30 op de woensdagmiddag, wat betekent dat ik tegen andere opdrachtgevers moest zeggen dat ik deze woensdag niet meer beschikbaar was, en dat ik verder ook deze middag geen opdracht meer kan doen… Maar ik ga naar huis, en daar ga ik ,achter de computer, nog aan het werk met uw foto, om hem helemaal perfect te maken. Die foto, die ik op 1/125seconde maakte, levert mij misschien wel 4 uur werk op.

U begrijpt het: wij fotografen nemen ons vak zeer serieus. We beschouwen het een voorrecht om voor u aan de slag te gaan! En we zouden er niet van durven dromen u af te schepen met een slecht product! We doen er alles aan om u een foto te bezorgen waar u nog jaren veel plezier van hebt.

En voordat u denkt dat we ondertussen slapend rijk worden… er is een bekend grapje over fotografen en hun rijkdom:

Is it possible to make a small fortune through photography? Absolutely! Just start with a large one…

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page